Luna iulie sau Cuptor- tradiţii şi obiceiuri

Luna iulie, a șaptea lună a anului, este cunoscută popular și sub numele de "Cuptor".

Luna iulie, a șaptea lună a anului, este cunoscută popular și sub numele de “Cuptor“, “Luna fierbințelilor sau “Luna coacerilor, deoarece este considerată ca fiind cea mai călduroasă din an.

Cele patru săptămâni ale lui „Cuptor” poartă și ele fiecare câte-o denumire, și anume: „Săptămâna secerișului”, „Săptămâna Panteliilor”, „Săptămâna lui Santilie” și „Săptămâna Verii”.

Prin urmare prima săptămână a lunii iulie este dedicată muncii agricole. Țăranii merg la câmp de la răsărit până la apus. Trebuie să treiere grânele și să se îngrijească de toate celelalte culturi.

Săptămâna următoare reprezintă zilele „aprigelor” surori ale Sfântului Ilie, zeițe ale soarelui ce pot trimite arșiță și pot provoca incendii.

În a treia săptămână a lui „Cuptor” credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Ilie, responsabil de ploi însoțite de tunete și fulgere.

Cea din urma săptămână îi este dedicată celui mai așteptat anotimp, vara.

Într-adevăr, „Cuptor” este luna secerișului, dar a nu se uita că este și o lună a tradițiilor și a obiceiurilor.  Amintim deci sărbătorile, tradițiile și evenimentele folclorice ce au loc în luna lui „Cuptor” :

  • Sărbătoarea Ana-Foca, cunoscuta în Moldova ca sărbătoarea Focului, pe data de 1 iulie
  • Frații Cosma și Damian, sărbătoare denumita și Cosmandinul ,  pe 1 iulie
  • Panteliile, Paliile, Parliile sunt niște divinități solare. Primele se sărbătoresc pe 13 și 27 iulie, Paliile pe 17 iulie, iar ultimele intre 20-22 iulie
  • Sfântul Ilie, pe data de 20 iulie
  • Tragul de Fete pe Muntele Găina, pe 20 iulie

Tradiția spune că dacă agricultorii și sătenii nu vor sa piardă tot ce au agonisit cu trudă, atunci trebuie să respecte cu sfințenie zilele de sărbătoare ale lunii iulie. De aici și creionarea  superstițiilor lunii lui „ Cuptor ” în cultura românescă.

Astfel, pe la sate, umblă vorba că:

  • cât este de cald  în luna lui „ Cuptor ”, tot atât de frig va fi și în luna lui „ Făurar”;
  • cine lucrează de ziua Ana Foca în vie, razele soarelui vor dogori peste acesta din urmă, iar ea se va usca;
  • pentru a ține departe bolile, oamenii trebuie să cinstească și pe Frații Cosma și Damian;
  • cine lucrează în zile dedicate surorilor lui Santilie, va avea parte de arșiță și recolte pârjolite;
  • cei care se vor căsători în luna lui Cuptor, vor avea ca bogăție doar sentimentele frumoase care i-au adus împreună, etc.