Categorie: Tradiţii de iarnă
Tăiatul porcului, tradiții și obiceiuri de Ignat
Tăiatul porcului sau Ignatul se sărbătorește în fiecare an pe 20 decembrie. Chiar dacă în zilele noastre tăiatul porcului este un obicei mai mult gastronomic, el este încărcat cu tradiții și obiceiuri la sate, dar și cu semnificații mistice păgâne.
Moșii de iarnă – tradiții, obiceiuri și superstiții
Moșii de iarnă, Pomenirea morților sau Sâmbăta piftiilor este o zi dedicată celor trecuți în neființă. În toate bisericile din România se oficiază slujbe și se împart bucate pentru sufletul acestora. Moșii de iarnă se cinstesc an de an în sâmbăta de dinaintea Lăsatului sec de carne, pentru Postul Mare.
Colindele – o tradiție specifică Crăciunului
Cea mai importantă sărbătoare a iernii, Nașterea Domnului sau Crăciunul, aduce cu ea un obicei extraordinar de frumos și solemn – colindul. Orice om își amintește, în această perioadă, de…
Ziua Ursului – tradiții, obiceiuri și superstiții
Conform tradiției pe data de 2 februarie a fiecărui an se sărbătorește ziua Ursului, Stretenia sau Întâmpinarea Domnului. În această zi iarna se întâmpină cu primăvara. Se spune din bătrâni că în…
Filipii de iarnă – superstiții și tradiții
Conform tradiției populare “Filipii de iarnă” încep la data de 29 ianuarie și țin trei zile, până în data de 31 ianuarie. În unele zone ale țării, Filipii de iarnă,…
Sărbătoarea Sfântului Ion între tradiții și obiceiuri
Ziua Sfântului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”,…
Boboteaza sau Botezul Domunului sărbătoare cu tradiții, obiceiuri și superstiții
Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. De asemenea, Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forțele răului.
Ajunul Bobotezei între tradiții și superstiții
Ajunul Bobotezei în calendarul popular precede sărbătoarea propriu zisă, a Bobotezei și este chiar mai importantă decât sărbătoarea în sine. Acest lucru e posibil datorită numărului mare de practici magico-rituale, cât și prin intensitatea sacralității ce se pogoară asupra ei.
Tradiții, obiceiuri și superstiții în ajunul Crăciunului
Ajunul Crăciunului, în tradiția populară, este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de moș Ajun. Despre moș Ajun se spune că ar fi fost frate geamăn cu moș Crăciun, deoarece seamănă între ei ca două picături de apă. Totodată, se știe despre moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli.
Tradiții și obiceiuri în preziua de Ajun
Ziua de 23 decembrie este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de preziua Ajunului sau ajunul Ajunului. De altfel, preziua Ajunului este cunoscută în popor și ca ziua în care încep obiceiurile și tradițiile de Crăciun.