Categorie: Tradiții de vară
Postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului este penultimul post din anul bisericesc, are o durată de două săptămâni și are menirea de a-i pregăti pe credincioși pentru întâmpinarea cum se cuvine a marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, ce se sărbătorește pe data de 15 august a fiecărui an.
Luna august – ultima lună a verii
Luna august, denumită popular și “gustar” reprezintă ultima lună a verii. În această perioadă se coc, se mănâncă și se gustă cele mai multe fructe și legume ale anului, de unde și denumirea ei populară.
Sfântul Ilie – tradiții, obiceiuri și superstiții
În fiecare an pe 20 iulie creştinii ortodocşi prăznuiesc marea sărbătoare a Sfântulului Prooroc Ilie. Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, de asemenea poate arunca grindină sau provoca fulgere și tunete. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul.
Luna iulie sau Cuptor- tradiţii şi obiceiuri
Luna iulie, a șaptea lună a anului, este cunoscută popular și sub numele de “Cuptor”, “Luna fierbințelilor” sau “Luna coacerilor”, deoarece este considerată ca fiind cea mai călduroasă din an.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sau Sânpetru – tradiții
Pe 29 iunie creștinii ortodocși cinstesc marea sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscută în popor și sub denumirea de Sânpetru de vară. Petru și Pavel au fost cei care au propovăduit învățăturile lui Hristos și, prin urmare, au contribuit la formarea Bisericii Lui Hristos.
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele – tradiții, obiceiuri și superstiții
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Domnul Iisus în apa Iordanului, este cinstită anual pe data de 24 iunie de către poporul român. În calendarul popular, acestă zi poartă numele…
Rusaliile – tradiții și superstiții
Duminica Rusaliilor, denumită în popor și Duminica Mare, este sărbătoarea ce amintește de pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus, fiind cinstită an de an la 50 de zile după sărbătoarea…
Sărbătoarea Rusaliilor – tradiții, obiceiuri și superstiții
sărbătoarea rusaliilor
Tradiţii şi superstiţii legate de postul Sfintei Maria
Postul Sfintei Maria durează două săptămâni, fiind tot atât de mare ca postul de dinaintea Paștelui, de unde și tradiția conform căreia acest post, al Sfintei Maria, ar fi rupt din postul Paștelui, care în trecuturile îndepărtate ar fi durat nouă săptămâni și nu șapte, cât are acum.
Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare
Ziua de 15 August reprezintă, în calendarul ortodox, cea mai mare sărbătoare religioasă a verii și anume Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, sărbătoare prin care se cinstește moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer.