Categorie: Tradiții de primăvară
Baba Dochia – legenda Babei Dochia, tradiții și obiceiuri
În prima zi de primăvară cinstim, alături de sărbătoarea și tradiția mărțișorului, un personaj legendar deosebit de important pentru folclorul românesc – Baba Dochia. De numele babei Dochia se leagă…
1 Martie – tradiții și obiceiuri de mărțișor, semnificația mărțișorului
Ziua de 1 Martie aduce cu ea un frumos obicei de primăvară numit mărțișor. Mărțișorul este reprezentat fizic de un obiect micuț legat cu două fire împletite, înnodate, alb și…
Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena
An de an, pe data de 21 mai creștinii ortodocși sărbătoresc ziua sfinților Constantin și Elena, împărații în timpul cărora creștinismul a devenit religie oficială în Imperiul Otoman. Sărbătoarea Sfinților…
Ouăle de Paște
De ce se înroșesc ouăle de Paște și de ce au devenit simbolul învierii lui Hristos? Tradiția populară conservă mai multe legende care explică de ce ouăle roșii sunt simbolul Învierii lui Hristos.
Tradiții în prima zi a Moșilor
După o perioadă dedicată exclusiv femeilor, cu ziua Mărțișorului, ziua femeii și zilele Babei Dochia, urmează una dedicată, de această dată, bărbaților. Tradiția ne spune că după zilele babelor capricioase…
Tradiția Sfinților Mucenici
În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, astfel în mai toate zonele țării, atât la sate, cât și la orașe, gospodinele trebuie să coacă și să dea de pomnă 40 de “mucenici”, “sfinți” sau “macenici”.
Sărbătoarea Înălțării Domnului – tradiții, obiceiuri și superstiții
Înălțarea Domnului Isus Hristos se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi. Totodată, sărbătoarea Înălțării Domnului mai este cunoscută în popor și ca ziua de “Ispas” sau “Paștele Cailor”.
Duminica Floriilor – tradiții, obiceiuri și superstiții
Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare și amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr. Află care sunt obiceiurile de Florii la sate și cine sunt sărbătoriții acestei zile.
Buna Vestire sau Ziua Cucului – tradiții și obiceiuri
Ziua de Buna Vestire numită și Blagoveștenie se sărbătorește în fiecare an pe 25 martie, fiind prima mare sărbătoare dedicată Maicii Domnului atestată în documente. Buna Vestire amintește de momentul…
Luna aprilie – o lună prielnică
Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”.Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări…