Categorie: Tradiții de nuntă
Nunta la români – obiceiuri, tradiții și superstiții de nuntă
Nunta sau căsătoria este al doilea cel mai mare eveniment din viața omului, după naștere. La români întâlnim o multitudine de obiceiuri, tradiții și superstiții de nuntă ce se țin mai ales pentru norocul și reușita drumului pe care tinerii căsătoriți încep a-l parcurge împreună.
Gătitul miresei – tradiție și obicei de nuntă
Gătitul miresei este un obicei de nuntă vechi ce se mai păstrează încă în multe regiuni ale țării. Mireasa este ajutată de către domnișoarele de onoare să îmbrace rochia de mireasă, iar nașa îi va pune voalul pe cap. Gătitul miresei este un moment special și unic, plin de emoție și bucurie în același timp.
Ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat, ceva albastru
Ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat, ceva albastru este un obicei împrumutat care a devenit din ce în ce mai popular la nunțile românești. Miresele aleg să respecte aceste obiceiuri pentru a nu avea parte de ghinioane în ziua nunţii sau în căsnicie.
Buchetul miresei
Buchetul miresei reprezintă un obicei de nuntă extrem de popular și răspândit ce se respectă în mai toate zonele țării iar aruncarea acestuia de către mireasă este așteptată cu nerăbdare de fetele tinere ce doresc să urmeze la măritat.
Barbieritul mirelui inainte de nunta
Barbieritul mirelui este unul dintre cele mai vechi obiceiuri ale unei nunti și reprezintă în plan simbolic trecerea de la statutul de flăcău la cel de bărbat matur, însurat, cap de familie. Barbatul insurat devine astfel cap de familie, membru cu drepturi depline in societate.
Udatul bradului de nuntă – obicei și tradiție românească
Această tradiție de nuntă este păstrată îndeosebi la sate, dar și la orașe acolo unde există posibilitatea, mai degrabă în orașele mici. Dimineața, după ce bradul este gata împodobit, mireasa…
Bradul – tradiție și obicei de nuntă
Tradiția românească a bradului de nuntă se păstrează încă în multe regiuni ale țării, cu precădere la sate, dar și în orașele mai mici. Presupune împodobirea unui brad cu diverse flori și ghirlande confecționate din hârtie creponată, batiste cusute, mere și colaci.
Cavalerii și domnișoarele de onoare – tradiție și obicei de nuntă
Cavalerii și domnișoarele de onoare sunt personaje nelipsite din cadrul oricărei nunți. Atât cavalerii, cât și domnișoarele de onoare au îndatoriri specifice și se asigură că mirii primesc tot ajutorul și suportul necesar bunei desfășurări a evenimentului.
Fedeleșul – tradiție și obicei de nuntă
Fedeleșul este un obicei de nuntă destul de răspândit în anumite regiuni ale țării care presupune o petrecere dată, de regulă, la casa miresei cu o seară sau două înaintea nunții. La petrecere participă prieteni ai mirilor, fete și băieți, care pregătesc ornamentele pentru bradul de nuntă.
Pețitul – obicei de nuntă al tradiției românești
Pețitul este un vechi obicei de nuntă care presupune ca tânărul să meargă, împreună cu tatăl și câțiva prieteni, la casa fetei pe care o vrea de nevastă pentru a obține acordul părinților acesteia.