An de an, pe data de 6 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Obrejenia sau Schimbarea la Față a Domnului. Aceasta este singura zi din Postul Adormirii Maicii Domnului care permite consumul de pește, fiind zi de dezlegare.
În plan popular sărbătoarea mai poartă denumirea de Pobrajen, Pobrajeni sau Pobrejenie. Mai mult, Obrejenia sau Schimbarea la Față a Domnului este unul dintre cele 12 praznice împărătești și are ca semnificație momentul în care Mântuitorul Isus Hristos, aflat la rugăciune pe muntele Tabor din Galileea, se preschimbă la față.
Domnul a venit la muntele Taborului, în Galileea, venind după el și ucenicii și mult popor. De vreme ce obiceiul Domnului Hristos era ca rugăciunile către Dumnezeu Tatăl să le facă singur, Acesta lasă sub munte poporul și pre ucenicii Săi. A luat numai pre trei dintre dânșii: Petru, Iacov și Ioan. Dormind ei, Isus Hristos S-a schimbat la față. Apostolii, deșteptându-se, au văzut slava lui cea negrăită, fața luminoasă ca soarele, hainele lui albe ca zăpada.
Schimbarea la Față a Domnului în calendarul popular
Sărbătoarea ortodoxă a Schimbării la Față marchează despărțirea de vară, schimbarea veșmintelor naturii, dar și ale oamenilor, cu cele specifice noului anotimp. Cu alte cuvinte, Obrejenia este privită ca o zi de hotar între vară și toamnă. De acum frunzele încep a îngălbeni, apele se răcesc, păsările pleacă spre țări mai calde, iar insectele și târâtoarele se pregătesc să intre în pământ, la adăpost de iarna ce urmează.
Ce tradiții și obiceiuri se respectă în ziua de Probejenie sau Schimbarea la Față?
Multe dintre tradițiile și obiceiurile zilei de Obrejenie fac în general referire la bunul mers al vieții și al treburilor, la ferirea de rele și necazuri, dar și la menținerea sănătății.
O tradiție foarte cunoscută a zilei de Obrejenie este de a duce la biserică fructe și legume din noua recoltă pentru a fi sfințite. Acestea se vor împărți după sfințire credincioșilor veniți la slujbă. Se pot degusta apoi strugurii noi, dar și fructe specifice perioadei, ca mere, pere, prune, etc. Gustatul primei boabe de strugure se face după un ritual din care nu lipsește formula de consacrare pronunțată cu voce tare: “Boabă nouă în gură veche!”
Se mai știe despre ziua de Obrejenie că este ultima zi din an în care se pot culege plante de leac, deoarece după această zi toate buruienile și florile dau înapoi și se veștejesc.
Probejenia sau Schimbarea la Față a Domnului este zi de odihnă, nu se muncește la câmp sau prin case fiindcă e pericol de îmbolnăvire. Mai mult oamenii caută să fie împăciuitori unii cu alții pentru a nu fi proboziți și să stea astfel tot anul în ceartă și sfadă.
“De Probejenie, indiferent că e băiat, bărbat, fată, femeie, se ferește de a se ocărâ unul cu altul, căci tot anul nu trăiește decât în sfadă cu alții”
Ce se spune despre vremea din ziua de Obrejenie
Obrejenia sau Schimbarea la Față a Domnului este de asemenea prilej de a afla cum va fi vremea în perioada ce urmează. Astfel, dacă plouă mult în ziua de Obrejenie sau în postul Adomirii Maicii Domnului toamna va fi mohorâtă, iar iarna rece și plină de ninsori. În schimb, dacă de Obrejenie este cald și însorit, așa va fi și toamna ce urmează, iar iarna va fi una uscată, fără prea multe ninsori.