Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare

Ziua de 15 August reprezintă, în calendarul ortodox, cea mai mare sărbătoare religioasă a verii și anume Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, sărbătoare prin care se cinstește moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, mai este cunoscută  în popor și ca Sântămaria sau Uspenia.

Adormirea Maicii Domnului este pregătită temeinic printr-un post de două săptămâni, perioadă în care creștinii se purifică trupește, spun rugăciuni și se pregătesc spiritual prin gânduri pașnice și fapte bune pentru întâmpinarea acesteia.

În dimineața sărbătorii Sfintei Maria Mare, tradiția ne învață că femeile creștine trebuie să meargă la biserică cu fructe și bucate alese pe care să le slujească, apoi să le împartă în cinstea celor trecuți în neființă.

Se spune, conform tradiției populare, că această sărbătoare, a Sântămăriei, se ține mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară, cât și pentru vindecări.

Denumirea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului este dată, pe de o parte, de faptul că, în cadrul bisericii, nu se poate vorbi de moartea propriu-zisă a unui sfânt, iar pe de alta fiindcă tradiția bisericească ne învață că sfârșitul Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri.

De sărbătoarea Sfintei Marii Mare se leagă, de asemenea, o sumedenie de superstiții, tradiții și obieceiuri populare.

Tradiția populară ne spune că în ziua de Sântămărie se adună ultimele plante de leac și se văd primele semne ale toamnei care se apropie.

Totodată, în fiecare gospodărie se împart struguri și prune pentru sufletul morților, se culeg flori și se pun la icoana Fecioarei Maria, acestea fiind bune de leac.

Există, de asemenea, și superstiția conform căreia dacă înfloresc trandafirii pe la ziua de Sfânta Maria, toamna va fi lungă.

O tradiție veche, populară, ne spune că la Sfânta Maria Mare se încheie dusul oilor la munte, iar bărbații își schimbă pălăria cu o căciulă, obicei respectat pretutindeni.

După Sfânta Maria Mare vremea începe să se strice, prevestind capriciile toamnei.

Tot în ziua Sântămăriei cei care poartă numele Fecioarei Maria își serbează ziua onomastică.