Buchetul miresei

Buchetul miresei - obicei de nuntă

Ziua nunţii reprezintă pentru orice femeie un motiv nemărginit de bucurie dar şi un real motiv de îngrijorare. Începând cu modelul rochiei şi terminând cu culoarea jartelei, o mireasă trebuie să ţină cont de stilul nunţii, de armonia şi împletirea culorilor atât în ceea ce priveşte aranjarea sălii în care va avea loc evenimentul dar şi în privinţa culorilor florilor care îi alcătuiesc buchetul. Pe lângă toate acestea, miresele moderne ţin cont şi de anumite superstiţii, cum ar fi buchetul mireasei.

Tradiţional sau nonconformist? Delicat sau ostentativ?

În funcţie de preferinţele şi de stilul său, o mireasă poate opta să rămână la stilul clasic al buchetelor simple sau elegante sau să păşească pe un tărâm minat, acela al buchetelor împodobite cu bijuterii, cu pene sau al celor realizate din metal şi pietre preţioase.

Miresele tradiţionale preferă buchetele albe, cu flori precum calele, lalele albe, trandafirii albi, minirozele, dar şi nuanţe de bej, galben pal, roz pal precum trandafirii sau freziile, buchetele multicolore cu formă rotundă sau curgătoare.

Tradiţia englezească spune că pentru a împrumuta din norocul miresei, domnişoarele prezente la nunta acesteia obişnuiau să îi rupă şi să păstreze bucăţi din rochie sau chiar din buchet. Mireasa, pentru a scăpa de acest supliciu, arunca buchetul şi o lua la fuga, lăsându-le pe doritoare să îşi împartă norocul. Astăzi, mireasa aruncă de bunăvoie buchetul către domnişoarele necăsătorite pentru că se spune că cea care îl va prinde va fi următoarea care se va căsători, superstiţie slab confirmată de coincidenţe. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul aruncării jartelei de către ginere către cavalerii prezenţi la nunta sa.

Prin urmare, forma, mărimea sau compoziţia buchetului nu au nici o importanţă în îndeplinirea superstiţiilor legate de fericirea viitoarei căsnicii, ci mai degrabă în armonizarea aspectului miresei şi înviorarea rochiei albe. A arunca buchetul miresei este o tradiţie populară englezească, împrumutată şi de către miresele românce, care poate fi respectată sau nu. Mireasa nu va suferi în nici un fel dacă va decide să păstreze buchetul doar pentru ea.