Spovedania, taina creștină prin care primim iertarea asupra păcatelor săvârșite este, în același timp, o terapie extraordinară pentru suflet.
Atunci când ajungi să-ți recunoști greșelile și să le regreți, obții o ușurare în plan fizic și mental, astfel te vei simți împăcat cu tine, vei fi mai liniștit și vei putea să te detașezi de gândurile rele, negative, pesimiste.
Biserica propune ca remediu împotriva oricărei boli, fizice sau psihice, rugăciunea. Acea rugăciune făcută din suflet are ca efect fizic o destindere, o încetinire a ritmului cardiac și, totodată, o scădere a tensiunii arteriale. Mental, se produce o senzație de eliberare, omul este convins că Dumnezeu îl ascultă, că nu este singur și astfel are o atitudine optimistă.
Când omul trăia în comuniune perfectă cu el și natura, se bucura de o sănătate deplină. Exista acea armonie între suflet și trup, între cele două lumi, cea materială și cea spirituală. Dar când a apărut păcatul, echilibrul s-a rupt și omul a aflat ce este boala.
Biserica vede boala ca o ispășire a păcatelor, cauzele bolilor fiind gândurile rele, mândria, lăcomia, cât și neascultarea de Dumnezeu. Pentru a menține armonia între trup și suflet trebuie să avem grijă de ambele. Să fim atenți la ce gândim, ce vorbim, la emoțiile pe care le trăim, cât și la modul în care ne hrănim. Spovedania alături de post, rugăciune și împărtășanie, nu are efect decât dacă bolnavul crede cu adevărat în puterea tămăduitoare a acestora și în Dumnezeu.
Un suflet rănit trebuie vindecat asemenea bolilor trupului, numai că mijloacele sunt cu totul speciale și eficiența lor este dată de credința acelui om. El trebuie să se roage și să aibă o legătură permanentă cu Dumnezeu.
Ce este spovedania?
Spovedania este acea mărturisire a păcatelor în fața unui preot duhovnic. Mărturisirea trebuie să fie completă, sinceră, făcută de bunăvoie și cu dorința sinceră de a nu mai repeta greșelile. Înainte de spovedania, Biserica recomandă o perioadă de post și rugăciune.
De asemenea, muzica bisericească poate avea un efect calmant asupra întregului organism, atât în plan fizic, cât și mental. Mai mult creează anumite stări care facilitează dialogul cu noi înșine, dar și cu Dumnezeu. Acest lucru ne poate oferi împăcare și ne poate îndrepta spre meditație, altfel spus ne oferă acea împăcare cu noi și cu tot ce ne înconjoară.