Sărbătoarea de Florii

An de an, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile sau intrarea în Ierusalim a Mântuitorului Isus Hristos.

An de an, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile sau intrarea în Ierusalim a Mântuitorului Isus Hristos.

Sărbătoarea Floriilor se sărbătorește de fiecare dată în zi de duminică și este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că zilele ce urmează, din Săptămâna Mare, sunt unele ale tristeții.

Floriile este una dintre cele mai importante sărbători din an, reprezentând momentul în care Isus s-a întors în Iersualim, după ce îl înviase pe Lazăr, iar locuitorii l-au primit cu flori de finic și ramuri de măslin, aclamându-l ca împărat.

În dimineața zilei de Florii, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică cu ramuri de salcie, ce urmează să fie sfințite de către preoți.

Aceste ramuri se păstrează, mai apoi, la icoane, la porți, la grinda casei, la morminte sau sunt puse într-un loc curat. Se consideră că ramurile au puteri deosebite, vor proteja casele de rău și de intemperiile naturii, iar oamenii vor fi feriți de boli și de lucruri necurate.

Începând din seara duminicii de Florii, începe Săptămâna Patimilor. În biserici încep deniile, slujbe religioase în care putem regăsi toate momentele remarcabile din viața Mântuitorului Isus, de la intrarea în Ierusalim, până la Învierea Sa.

Totodată, în această săptămână creștinii fac pregătiri pentru întâmpinarea cum se cuvine a marii sărbătorii a Învierii Domnului Isus Hristos.

De asemenea, ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru toți cei care poartă nume de flori sau pe care îi cheamă Florin, Florina împreună cu derivate ale acestora.

Descoperiți mai multe tradiții și obiceiuri de Florii.