Ziua nunții este unul dintre cele mai așteptate momente din viața unui om. Totodată, nunta este un eveniment extrem de important, dar și unul complex prin multitudinea de tradiții și obiceiuri care trebuie aduse la îndeplinire atât de miri, cât și de nași.
Aceste tradiții și obiceiuri de nuntă diferă în funcție de zonă, specific geografic, dar și de cultură.
În vremurile noastre multe dintre tradițiile și obiceiurile românești ale unei nunți și-au pierdut din valoare, mai ales la orașe. Acest lucru a fost posibil, pe de o parte, datorită faptului că tinerii nu înteleg semnificația obiceiurilor, iar bătrânii au devenit incapabili să o mai explice.
Totuși, o parte dintre aceste tradiții și obiceiuri sunt nelipsite din cadrul oricărei nunți.
Noi, ca români, am început treptat să împrumutăm din tradițiile și obiceiurile altor popoare. Astfel că, uneori, tinerii înlocuiesc obiceiurile vechi, specifice, cu obiceiurile de nuntă aduse și culese de prin alte meleaguri.
Se pare că toate aceste tradiții și obiceiuri atât românești, cât și străine sunt menite să aducă bunăstare și prosperitate tinerilor căsătoriți.
Pentru tinerii ce urmează să se căsătorească și încă mai cred în tradiții și obiceiuri voi publica, pe rând, cele mai întâlnite obiceiuri de nuntă, atât specific românești, cât și obiceiurile de nuntă împrumutate, acelea care “au prins” atât de bine la noi.
Acestea fiind spuse, iată și obiceiurile cele mai întâlnite în cadrul unei nunți românești:
|