Îmbrăcatul miresei sau gătitul miresei este un vechi obicei de nuntă ce se păstrează încă în mai toate regiunile țării. Mireasa este ajutată să se îmbrace și să se gătească cum se cuvine pentru nuntă de către domnișoare de onoare, surori, mamă și nașă.
Pentru mireasă acest moment este special și unic, aceasta urmând să îmbrace rochia albă la care a visat dintotdeauna. Este momentul ei și trebuie sărbătorit ca atare. Prin urmare toți cei prezenți o vor ajuta să se simtă o adevărată prințesă.
Tradiția spune că acest obicei trebuie să aibe loc în casa și în camera unde a copilărit mireasa. Totuși, în zilele noastre, tot mai multe mirese aleg să îndeplinească acest ritual într-o cameră de hotel, unde decorul ajută ca pozele pentru nuntă să fie cât mai frumoase. Aici, un fotograf va surprinde fiecare pas în parte din gătitul miresei, va fotografia accesoriile pe care le va purta mireasa, cât și pe cei prezenți la eveniment.
În tot acest timp, mireasa rămâne ferită de ochii mirelui. Acesta poate vedea mireasa numai după ce nașa i-a pus voalul pe cap.
Gătitul miresei este un obicei de nuntă care stârnește emoții puternice în rândul familiei. Părinții miresei sunt de regulă cei mai afectați, fata lor va părăsi casa părintească pentru a merge alături de alesul ei într-o nouă etapă a vieții. Există și o melodie dedicată întregului ritual, aceasta numindu-se “Ia-ți mireasă ziua bună”.
Odată ce gătitul miresei este gata, aceasta își primește buchetul de mireasă de la mire, care o va vedea pentru prima dată în rochia de mireasă. Tot acum mireasa are obligația de a prinde cocardele nașilor, mirelui, părinților și socrilor. Domnișoarele de onoare o vor ajuta cu împărțirea cocardelor mai departe și celorlate rude.
După ce s-a terminat cu împărțirea cocardelor, nașa rupe turta miresei. Se obișnuiește ca turta să fie ruptă în patru și să fie aruncată către cele patru puncte cardinale. Cei care prind bucățile de turtă împart și celorlați invitați. Fiecare trebuie să guste din această turtă pentru a avea noroc și sănătate.
Mai departe, în unele zone, se obișnuiește să se organizeze o horă în fața casei. Această horă mai este numită și “hora miresei” deoarece se sărbătorește plecarea miresei alături de viitorul soț. Mireasa părăsește casa părintească în rochie de mireasă, așa cum cere tradiția.
Întreg alaiul se îndreaptă apoi către biserică pentru a participa la cununia religioasă a celor doi miri.