Barbieritul mirelui inainte de nunta

Barbieritul mirelui inainte de nunta

Barbieritul mirelui este unul dintre cele mai vechi obiceiuri ale unei nunti. In zilele noastre acest obicei se mai pastreaza inca pe la sate si in orasele mai mici.

Barbieritul mirelui este de fapt un gest simbolic ce marcheaza trecerea de la statutul de flacau la cel de barbat la casa lui. Barbatul insurat, acum cap de familie, devine astfel un membru cu drepturi depline in societate.

Cand se barbiereste mirele?

Traditia cere ca barbieritul mirelui sa se desfasoare in paralel cu gatitul miresei. Unul dintre cavalerii de onoare sau un prieten apropiat al mirelui are datoria de a-l barbieri pe acesta, totul intr-un mod simbolic.

Totodata, conform traditiei, mirele asezat pe un scaun va tine sub picior banii cuveniti celui care duce la indeplinire acest obicei. In timp ce este barbierit mirele trebuie sa aiba grija ca lautarii sau ceilalti invitati sa nu-i fure acesti bani. Reusind sa se fereasca de primejdia furtului, mirele dovedeste ca este suficient de matur si puternic sa poata avea grija de o familie.

De ce este important barbieritul mirelui

Barbieritul mirelui este o ultima incercare dintr-un lung sir de initieri, la care este supus baiatul in cursul transformarii sale in barbat.

Dupa ce a fost barbierit, mirele impreuna cu alaiul de nunta porneste catre casa nasilor. De aici, intregul alai va merge la casa miresei, unde traditiile si obiceiurile de nunta vor continua.